HOME    WIE ZIJN WIJ?    CONTACT    ZOEKEN    SITEMAP  
http://www.homesolutions.nl/
 Zoeken
 
WAT WIL IK IN HUIS?
MIJN WENSENOVERZICHT
SERVICE
HET NIEUWE WONEN
PRODUCTEN
BOUWPARTNERS
WIE ZIJN WIJ?
VOORBEELDVERHALEN
SERVICE WOONTIPS, ENERGIEBESPARING, ... ENERGIEBESPARING

Energiebesparing

Steeds meer apparaten in huis werken op elektriciteit. De televisie, dvd-speler, vaatwasser, blender, koelkast, enzovoorts. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat uw energierekening toch niet buitengewoon hoog is. Wij geven u graag een aantal tips waarmee u dagelijks rekening kunt houden. Naast zaken die u zelf kunt doen, gewoon door er even aan te denken, zijn er een aantal hulpmiddelen om niet onnodig energie te verbruiken.

Verlichting

Vergeten verlichting
Onnodig energieverbruik gebeurt vaak als het licht blijft branden in ruimtes waar niemand aanwezig is. Let erop dat de verlichting uitgaat, als u een ruimte verlaat. Om het u gemakkelijk te maken, heeft Hager hiervoor een aantal oplossingen:

  • U kunt gebruikmaken van centrale schakeling van verlichting, bij vertrek uit huis of bij het slapengaan. Met een druk op de knop meerdere lampen in één keer uit.
  • Bewegings-/aanwezigheidsmelders kunnen ‘zien’ of er iemand in een ruimte is en automatisch de verlichting aandoen als dit het geval is en weer uitdoen als er niemand aanwezig is.
Buitenverlichting bij beweging
Ook buiten kunt u een bewegingsmelder voor de buitenverlichting plaatsen. De lamp springt automatisch aan als er iemand in de buurt is, maar gaat daarna weer vrij snel (na een in te stellen periode) uit. Zo hoeft u niet de hele avond een lamp te laten branden, maar alleen op de momenten dat verlichting voor korte tijd nodig is voor uzelf of uw bezoek. Ook een veilig idee, aangezien u het direct merkt aan de verlichting als er iemand in de buurt van uw huis komt.
Buitenverlichting alleen 's avonds
De automatische schemerschakelaar van Hager registreert wanneer buiten de schemering intreedt en op basis van die informatie wordt automatisch de verlichting in de woning ingeschakeld. Makkelijk en zeer accuraat, de verlichting gaat precies aan wanneer het nodig is, of het nu zomertijd of wintertijd is. Als het licht is buiten, zal de verlichting nooit onnodig branden. Efficiënt energiegebruik dus!
Spaarlampen en ledverlichting
Gebruik spaarlampen; deze verbruiken veel minder energie. Ook ledverlichting gebruikt zeer weinig energie. Als u nachtverlichting voor uw kinderen wilt, is bijvoorbeeld te denken aan onze verlichting in de plint.

Automatische routeverlichting
Een andere manier om 's nachts voldoende licht te hebben om uw weg door het huis te vinden, zonder continu de verlichting aan te hebben, is onze automatische routeverlichting. Kleine lampjes op de plint springen vanzelf aan als u uit bed stapt, en verlichten subtiel de route naar het toilet. Ze gaan ook automatisch weer uit volgens een naar eigen wens ingestelde periode.

Verwarming

Verwarming automatisch geregeld
U kunt de verwarming ook gemakkelijk een half uur voordat u weggaat of gaat slapen al laag zetten. Met een tijdschakelklok kunt u dit eenvoudig automatisch regelen.

Graadje minder
Wist u dat, als u de verwarming standaard één graad lager zet dan u gewend bent, u maar liefst tot 7% op uw energierekening bespaart?

Alleen bij aanwezigheid
Zorg dat de verwarming uit is in ruimtes waar niemand komt. Dit levert u ook een fikse besparing op. Hager heeft zelfs een pakket voor automatische verwarming op basis van aanwezigheid in een ruimte (m.b.v. aanwezigheidsmelders).

Elektrische apparaten

Uitzetten
Gebruik apparaten alleen wanneer u ze nodig heeft. Zet bijvoorbeeld uw printer uit als u die niet gebruikt. Zet ook de monitor van uw computer uit, als u de computer niet gebruikt; de monitor verbruikt namelijk de meeste energie (zie ook Sluimerverbruik hieronder). Als u van plan bent een nieuwe monitor te kopen, overweeg dan eens een TFT-monitor, die minder energie gebruikt.
Efficiënt gebruik
Probeer apparaten altijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Een was draaien met een volle trommel is energiezuiniger dan twee keer wassen met een halfvolle trommel.
Stofzuigen met een hele volle stofzuigerzak kost juist meer energie. Leeg de stofzuigerzak dus altijd op tijd.

Deksel erop
Wist u dat u veel minder energie verbruikt, als u kookt met het deksel op de pan?

Wasmachine
  • Tegenwoordig zijn de wasmiddelen veel beter dan vroeger. Over het algemeen is het dan ook niet meer nodig om op een hogere temperatuur dan 40 ºC te wassen.
  • U kunt een behoorlijke besparing realiseren, door uw wasgoed goed te centrifugeren, voordat u het in de wasdroger verder droogt. (Uiteraard is het goedkoopst: de was aan de lijn drogen.)
Koelkast en vriezer
  • Het is verstandig om de koelkast en vriezer regelmatig schoon te maken. Een koelkast of vriezer met ijsafzetting gebruikt een stuk meer stroom dan een schone koelkast of vriezer.
  • Zorg ervoor dat de koelkasttemperatuur niet kouder is dan noodzakelijk. Een goede temperatuur is tussen de 5 en 7 graden Celsius.
  • Zorg dat de deur van uw koelkast goed sluit.
  • Plaats de koelkast niet naast een radiator en plaats hem waterpas.
  • Als u kliekjes in de koelkast wilt zetten, laat deze dan eerst afkoelen buiten de koelkast.
  • Als u uw diepvriesproducten in de koelkast ontdooit, profiteert de koelkast van de kou van deze producten.

Centrale schakeling
Net als verlichting, kunt u ook apparatuur in een centrale huisschakeling opnemen. Zo weet u zeker dat uw espressoapparaat of droger is uitgeschakeld als u het huis verlaat. Met één druk op de knop. Zie ook sluimerverbruik.

Sluimerverbruik

Standby-stand
Veel apparaten in onze woningen verbruiken elektriciteit. Niet alleen als het apparaat aanstaat, maar zelfs als het uitgeschakeld lijkt te zijn. Denk aan de standby-stand van de tv of dvd-speler. Dit noemen we het sluip- of sluimerverbruik.
Dit sluimerend verbruik kan snel oplopen. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft gemiddeld 20 Watt aan vermijdbaar sluipverbruik staan; dat kost ongeveer € 38 per jaar (bron: Consumentenbond).

Centraal alles uitschakelen
De centrale huisschakeling is een perfecte oplossing om ervoor te zorgen dat sluipverbruik in uw woning wordt beperkt. Als u vertrekt van huis, is één druk op de knop genoeg om alle verlichting in huis uit te schakelen en tevens de apparaten die op standby staan geheel uit te zetten. Zo ook als u ’s avonds bij het slapen gaan de schakelaar boven uw bed bedient. Opgenomen in een centrale schakeling weet u dus zeker dat 'sluipverbruikers' automatisch worden uitgeschakeld en niet onnodig energie verbruiken.

  Woordenlijst  
WONINGINRICHTING EN ELEKTRA
VENTILATIE
INBRAAKBEVEILIGING
ENERGIEBESPARING
INTERESSANTE LINKS
 
 © Hager Home Solutions l Auteursrecht I Sitevoorwaarden I Hager zakelijk | Cookies I Privacy